Београдско музичко благо - Музички инструменти

Збирка музичких инструмената је само једна од 22 збирке Музеја науке и технике, а већина од 40 вредних експоната - инструмената, музичких кутија и аутомата добијена је на поклон.

Посебно вредан предмет у овој збирци је музички аутомат - оркестрион „Klepetař" Prague који је као поклон Радио-телевизије Београд у Музеј стигао 1990. године.

Веома омиљени и распрострањени у 19. веку, оркестриони, старинска верзија џубокса, често величине великог ормара, почели су да се производе још у 18. веку. Обично су се налазили на местима на којима се окупљало много људи, као што су клизалишта, железничке станице и кафане.

На великим ваљцима се налазило од три до шест мелодија, али величина носача звука није била пропорционална дужини мелодије, па су највећи ваљци носили композиције које нису биле дуже од два минута.

Музички кабинет - оркестрион - пиано са ваљцима, произвела је радионица „Klepetař" у Прагу, око 1860. године. У Европи постоји још само један аутомат изграђен у овој радионици, и то нешто млађи. Направљен је од дрвета у стилу „Alt Deutsch", обложен храстовим фурниром, украшен дуборезом на вратима и стубовима са флоралним мотивима и има два ваљка са музичким записом.

реприза 16. децембар у 04:54, 10:54 и 16:54 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво