Српска музика 20. века - Петар Коњовић

Петар Коњовић је један од највећих домаћих музичких стваралаца прошлог века.

Коњовић је рођен у Чуругу 1883. године. Гимназију је завршио у Новом Саду, а затим је прешао у Српску учитељску школу у Сомбору, где му је музику предавао искусни хоровођа и музички писац Драгутин Блажек.

Петар Коњовић, врло рано почиње да диригује хором, а његове прве музичке кораке обележио је у највећој мери управо контакт са вокалном музиком која ће и остати предмет његовог највећег интересовања током целе каријере.

Студије композиције завршавио је у Прагу, а након бројних намешетња, постаје професор на Музичкој академији у Београду, а 1946. године и члан Српске академије наука и уметности.

Коњовићева најзначајнија инспирација је фолклорна музика, а централно место у његовом опусу заузима вокално-инструментална музика у оквиру које је и постигао највеће успехе. Своја дела базирао је на говорним инфлексијама које дефинишу како вокални, тако и инструментални део његових композиција.

Његова естетика се ослањала на остварења Модеста Мусрогског, Александра Бородина и Леоша Јаначека, као и на рад Стевана Мокрањца. На подручју инструменталне музике истичу се његова Симфонија у це-молу, „Јадрански капричо" и симфонијска поема „Макар Чудра".

реприза 16. новембар у 05:04, 11:04 и 17:04 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво