Траг: Дар пустиње Мохаве

Запад Сједињених Америчких Држава. Пустиња Мохаве. Међу најтоплијим просторима на кугли земаљској, попут Сахаре. У калифорнијској Долини смрти измерена је 1913. највиша температура у Америци, 57 степени Целзијусових. Пустиња Мохаве простире се на територији четири државе: Калифорније, Неваде, Аризоне и Јуте.

Површином од 125.000 квадратних километара Мохаве је све осим обичног дела планете. Услови су међу најсуровијима на планети. На том чудном пространству боје меда су и готово најлепши национални паркови на свету. Ту су Велики кањон, Ватрена долина, Брајс кањон, Зион... Господари неба изнад ових загонетних клисура су орлови, а староседеоци су Индијанци из племена Уалапај и Навахо. Средином 16. века, Васко де Коронад, тражећи злато, пронашао је чудо природе - Велики кањон. Чаробни град, стена са храмовима, кулама и дворцима, симбол је Америке, једно од седам природних чуда света.

Лас Вегас, у срцу пустиње Мохаве, је једна велика илузија. Овде временске и просторне границе не постоје. Све је грандиозно, спектакуларно и пренаглашено. За само два сата шетње Стрипом, главном градском улицом, можете обићи чак пет градова и држава на три континента. И ма где да кренете кроз пространство, било да су то километрима ненасељени предели без капи воде, заборављени градови духови поред Руте 66, окамењени лавиринти боје ватре и меда, река Колорадо, Хуверова брана, Лас Вегас, који не спава 24 сата или су то наши људи који су у Невади, Аризони, Калифорнији или Јути свили своје породично гнездо, свуда ћете осетити дарове пустиње Мохаве.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво