Траг у простору: Нити од снова – накит

Улога накита кроз историју никада се није сводила само на улепшавање. Накит је био и остао симбол моћи, престижа и благостања.

Поједини примерци, уз јасне ознаке које су готово редовно, избијале у први план, употребљавани су као обележје друштвеног положаја, сталежа, религиозне припадности, као и прелазних и пролазних статуса у току животног циклуса појединца, а злату, сребру и драгом камењу приписиване су готово натприродне моћи.

Постоје многобројне технике обраде метала. Филигран је можда једна од најлепших. Овом техником је током векова израђиван накит као и украсни предмети којима се и данас дивимо.

Сам назив потиче од латинских речи филум, што значи нит, и гранум, што значи зрно. Да би се неки украсни предмет или накит израдио у овој техници употребљава се сребрна, златна, а ређе и бакарна жица за компоновање мотива. Нити жице се савијају, уплићу, међусобно спајају и везују и тако се формира сложен мотив који може бити слободан или положен на металну подлогу. У Краљеву смо пронашли једног од врхунских мајстора овог уметниичког заната.

Ипак у данашње време ретки су ти мајстори, или боље рећи уметници заната који на нашим просторима лагано нестаје. Ретки су они који имају способност да племенитим металима улију душу и прикажу давно заборављену духовност, да ослоњени на традицију оду и корак даље. Управо у Крагујевцу, један такав, назовимо га "алхемичар", својим креацијама и визијама одушевљава српску, али и европску јавност.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво