Прво и најстарије, 3. епизода

Приче о Београду прате бројне недоумице, па нам често није јасно који су то објекти најстарији, који су први паркови у Београду, који лифт ради најдуже у граду… Информације које чујемо понекад су у нескладу са историјским чињеницама и резултатима савремених истраживања.

Почетком маја, на каналу РТС Наука, почела је емисија „Прво и најстарије", која доноси један нови и другачији поглед на Београд и на различите периоде његовог настајања. Емисија одговара на питање који су први, али и најстарији објекти у Београду?

Емисија „Прво и најстарије" са стручним саговорницима истражује прве објекте и феномене у престоници, завирује у заборављене и често запуштене објекте наше урбане прошлости. Баштини сећање на једно другачије време и неке људе који су подизали Београд. Циљ емисије је да сачува од заборава историјске почетке Београда.

Теме задиру у далеку, али и не тако давну прошлост Београда. Гледаоци ће сазнати где је био први градски корзо, како је и где у Београду упловио први српски пароброд, коме је посвећена најстарија чесма у граду, како су настајале прве школске установе, где се данас налази најстарија фабрика која још увек ради, где се и даље чувају примерци парних машина, када је саграђен најстарији верски објекат у граду...

У емисији је учествовало више од педесет стручних саговорника из света историје, археологије, историје уметности, архитектуре, географије, просторног планирања, шумарства. Саговорници су несебично делили резултате сопствених истраживања из одређених области тако да неке од прича доносе и ексклузивне податке који до сада нису објављивани.

Емисију води Ратомир Веселиновић, географ и туристички водич.

Гледајте „Прво и најстарије", сваког четвртка у 21.35 на каналу РТС Наука.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво