Читај ми!

РТС Лаб: Дворци Србије

Више од 90 одсто двораца и каштела који постоје у Србији данас се не користи. Од пројекта „Дворци Србије“ очекује се да то стање промени.

Радна група Министарства културе и информисања Србије пописала је 118 двораца, вила и летњиковаца - објеката који су споменици културе или се налазе у статусу под претходном заштитом. Од укупног броја, 82 су у државној својини, а већина је у лошем стању. Значајан број двораца још увек је у процесу реституције. За рестаурацију ће бити одабрано 25 објеката.

РТС Лаб доноси приче о дворцима Фернбах и Карачоњи. Чућете занимљиве детаље и о другим барокним и класицистичким бисерима архитектуре на простору Србије.

У студију РТС Лаба говоре в. д. помоћника министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић и директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Дубравка Ђукановић.

О сарадњи са француским експертима у овој области причаћемо са Катрин Фодри, аташеом за културу Француског института у Србији, а из Париза, из француског Министарства за културу, укључује се Агнес Саал.

Уредница емисије је Мирјана Николић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво