РТС Лаб: Магазин

У најновијој емисији РТС Лаб видећете прилоге који су настали током пандемије. Новинари најмлађе редакције Радио-телевизије Србије били су вредни, па је камера нашег тима стизала од Египта до Швајцарске. Пут од 30 километара од насељеног дела Хургаде до дома пустињских номада, искусни Арапин пређе и за пола сата. Њихова свакодневица, живот без струје, пречишћене воде и технолошких олакшица, права је авантура за госте и туристе. Под шатор бедуина у Египту завирила је и камера екипе РТС Науке, а више у причи Тијане Бајић.

Истраживачке лабораторије и фармацеутске компаније широм света ужурбано раде на проналажењу вакцине против корона вируса. Владимир Цмиљановић, српски научник који живи и ради у Швајцарској, са својим тимом стручњака примењује најсавременију науку у производњи вакцина „новије генерације." Са њим је разговарала Јована Вулиновић.

У главном граду Свете Горе, Кареји, испред саме келије посвећене рођењу Пресвете Богородице расла је необична лоза. Карејски чокот. О његовој важности прича Кристина Ерић.

Ма где се налазили и којим год језиком говорили, свуда у свету секунда исто траје и време нас повезује на исти начин. Свако је барем једном питао: "Колико је сати"? Међутим, да немамо сат или календар, не бисмо могли да одредимо како и којом брзином време протиче. Више у причи Јоване Ћирковић.

Омиљена посластица - сласна, кремаста и укусна чоколада.

Мање је познато да може бити и лековита, зато се без гриже савести засладите док гледате прилог Јоване Арсић.

Мозак контролише и регулише већину наших виталних функција - дисање, вид, слух, памћење... Али да ли користимо све капацитете нашег најсложенијег органа? Феномен слепила, услед недостатка пажње, помаже нам да боље разумемо ово питање. Више о овој теми у причи Саре Ђорђевић.

Пре појаве савремених аутомобила, тачније аутомобила који имају компјутер, возачи су своја возила побољшавали механичким изменама. Данас се цео процес остварује изменом програма рачунара који контролише рад целог аутомобила. Ову тему истраживао је Лазар Јановић. Знамо да је читање књига веома важно, али да ли сте размишљали о томе како читање књига утиче на наш мозак? Сазнајте у прилогу Александре Тодоровић.

Премијера емисије РТС Лаб је у 11.00 сати, репризни термини су у 17.00, 22.00, 2.00 и 8.00 сати ујутру.

Све досадашње епизоде доступне су на интернет платформи РТС Планета.

 

Уреднице емисије: Милена Вујовић и Мирјана Николић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво