Историја науке Никола Тесла

Никола Тесла (1856-1943) један од најблиставијих умова у свету, који је човечанству поклонио епохалне изуме. Увео је свет у електрично доба, осмислио индукциони мотор, наизменичну струју, ласерску и радарску технологију, даљинско управљање, бежичну комуникацију, електричне аутомобиле и мноштво других чудесних открића.

После завршене Високе школе у Грацу, пошао је на студије електротехнике, али због изостајања стипендије, која је у то време додељивана сиромашним ученицима из Војне крајине, морао је да прекине школовање.После очеве смрти пошао је у Праг да оконча студије, али безуспешно.Запослио се у Телеграфској компанији у Будимпешти..

Генијалну идеју о обртном магнетном пољу, до тада непознатом у науци, оживео је у тамошњем градском парку, где је визију модела цртао штапом у песку. Трагајући за бољим условима за рад упутио се у Париз, где је у компанији Томаса Едисона израђивао пројекте за динамо машине. У Стразбуру је 1883. године конструисао прототип индукционог мотора. Будући да у Европи нико није био заинтересован за такав изум, Тесла је отишао у Америку, да усавршава динамо машине. Неколико година рада научник је посветио систему полифазних наизменичних струја. Џорџ Вестингхаус, вођен пословном логиком и изумитељском радозналошћу, откупио је четрдесетак Теслиних патената и одлучио да у Америци успостави нови струјни систем...

Господар муња, песник електрицитета, геније који је осветлио свет, творац 700 патената и проналазака, близу 40.000 докумената немерљиве научне вредности, награђен је Едисоновом медаљом, и почаствован признањем - да јединица за мерење густине магнетног поља носи назив - Тесла.

Емисија је рађена у документаристичком маниру и у форми библиотечке одреднице сажима животни пут и дело овог великана науке. Уредник и сценариста Борислава Николић, стручни консултант проф. др Александар Петровић, монтажер Биљана Кунијевић-Џели, редитељ Иван Милановић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво