Наука 50 Геније

Филозоф Артур Шопанхауер подучава: "Геније остварује циљ који нико други не може да види"? Због чега 17. столеће називају "веком генија"? Где завршава натпросечан дар, а почиње геније? Колико генијалност дугује одгајању, а колико наслеђивању? У којој су мери генији слични савантима? Хоће ли у будућности геније настајати употребом електромагнетике, генетике и фармакологије?

Педесет ни по чему није особит број, али није ни незанимљив. Питагорејци га нису славили, иако су бројевима приписивали божанска својства. Ни савремени математичари га не издвајају. Дељив је са 1, 2, 5, 10, 25 и са самим собом, римски се пише као велико латинично слово Л, у рачунарском или дигиталном облику то је низ од 110010, у "Kабали" постоји 50 капија мудрости и 50 капија нечистоће, у религији - па и у свакодневном животу - обележава велики јубилеј, у процентима означава савршену половину, у физици је један од седам "магичних бројева" који представљају збир изузетно чврсто повезаних протона или неутрона у језгру атома, а у хемији је то атомски број калаја. У следећим седмицама наши саговорници разоткриће вам шта сваки од наведених појмова оличава у духу најновијих научних сазнања и у светлу најдревнијих тумачења. У овој епизоди "Науке 50" аутор серије Станко Стојиљковић разговара са проф. др Миланом Тасићем.

Професор Тасић је филозоф математике и филозофски преводилац са старогрчког, латинског, француског, енглеског, руског и македонског језика. Завршио је Природно математички и Филозофски факултет у Скопљу. Докторирао је на Природно математичком факултету у Београду. Радио је на Електротехничком, Математичком и Пољопривредном факултету у Скопљу. Био је стипендиста француске владе у Паризу, на Сорбони и неколико година предавач на Универзитету у Алжиру. Објавио је осам књига и превео двадесетак филозофских дела.

Аутор серије: Станко Стојиљковић
Уредница серије: Александра Даничић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво