Наука у покрету индустрија 4 0

Велика научна открића покретала су индустријске револуције мењајући из темеља начин производње.

Прву Индустријску револуцију означила је парна машина, крајем 18. века. Друга је стигла сто година касније, употребом електричне енергије у масовној производњи.

Још сто година касније, у другој половини 20. века, дигитална револуција означила је Трећу индустријску револуцију, користећи електорнику и информационе-технологије у аутоматизацији производње.

Међутим, Четврта индустрија револуција, чији смо савременици, дошла је врло брзо као наставак и унапређење начина производње у Индустрији 3. Тај корак карактеришу аутономни сајбер-физички системи који међусобно комуницирају користећи Инетрнет ствари, Интернет системе, вештачку интелигенцију и велике количине података складиштене у такозваним облацима.

Четврта индустријска револуција покренула је велике промене не само у начину производње већ и у начину рада, чиме је изменила пословне моделе и узбуркала тржиште рада, говоре анализе Светског економског форума из Давоса. Технолошки напредак све брже помера границу између послова које обављају људи и оних који обављају машине и алгоритми, захтевајући од људи нове врсте знања и вештина.

Шта све доноси а шта све мења Индустрија 4.0 у различитим областима од образовног система, преко индустријске производње и тржишта рада - само су неке од тема о којима у новој епизоди "Науке у покрету" говоре експерти из САД, Европе и Јапана који су учетвовали на Технолошком самиту под називом "Мапа пута за Индустрију 4.0 у Србији" одржаном на Машинском факултету у Београду.

Уредница: Јелена Мицић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво