Наука у селу Одмор у Србији,Први Део

Први облици руралног туризма забележени су у 19. веку када су људи одлазили у природу како би лакше поднели притисак који је доносио напоран рад у фабрици. Ипак проћи ће доста времена до појаве организованог руралног туризма у Европи.

Француска се сматра зачетником ове врсте туризма јер је у једном од њених најлепших делова у Прованси, 1951. године формирано прво туристичко, сеоско, породично газдинство. Од тада до данас рурални туризам је постао стратешки и државни интерес у многим европским земљама. Француска, Немачка, Аустрија, Велика Британија и Италија, заједно чине око 80% укупног тржишта руралног туризма на старом континенту али се убрзано развијају и Естонија, Летонија и Литванија.

Екипа емисије Наука у селу посетила је Косјерић једну од првих општина у Србији у којој су организовано почели да се баве сеоским туризмом. Каква је туристичка понуда данас у Косјерићу, ко су гости који долазе у стара сеоска домаћинства која се већ четири деценије баве туризмом а ко посећује нова етно насеља? Може ли туризам да подстакне привредни развој питали смо учеснике треће међународне конференција која је одржана на Факултету за туризам и хотелијерство у Врњачкој Бањи.

О позицији руралног туризма у Србији и Европи разговарали смо са Владимиром Ивановићем, уредником портала selo.rs.

Водимо вас и у Војводину која је постала омиљена туристичка дестинација за становнике региона.

Уредница емисије Александра Шарковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво