Наука у селу СМС водич за заштиту биља

Мале парцеле, високи трошкови производње, недостатак наводњавања. То су пролеми пољопривреде у Србији. Ако се на том списку нађу и елементарне непогоде попут суше и града, чије последице додатно оптерећују цену производа, јасно је зашто храна из Србије својом ценом не може да конкурише на европском тржишту.

Како смањити трошкове и успоставити ефикасну производњу, смањити употребу пестицида а добити квалитетан производ?

Прогнозно извештајна служба (ПИС) основана је 2010. године са циљем да пољопривредницима пружи информације о кретању штетних организама, како би на време предузели мере за заштиту својих усева. Њихове услуге користи око 15 000 произвођача у Војводини а успостављање метеоролошких станица на подручју читаве Србије омагућиће великом броју пољопривредника да се умреже и на време добију савете како би производњу учинили ефикаснијом и добили квалитетан производ.
Инжењери заштите биља уз детаљну временску прогнозу могу да предвиде развој штеточина и болести и дају упутства о коришћењу препарата за њихово сузбијање. Нови успостављени системи прогнозног извештавања и препоруке које се пољопривредницима шаљу, путем СМС порука, омогућавају да се одређена заштитна средства користе у правом тренутку. То смањује број третмана, трошкове производње а као најважније доприноси квалитету хране.

Уредница емисије: Александра Шарковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво