Наука у селу Пољопривреда будућности

Институт БиоСенс из Новог Сада, који припада европској елити у области примене дигитализације у пољопривреди, почетком 2018 године, организовао је промоцију прве огледне дигиталне фарме у Србији.

Јавни позив био је упућен свим заинтересованим пољопривредницима а домаћин је била фарма „Криваја" из Криваје.Отворени дани дигиталне фарме трајали су од маја до краја октобра а посетиоци су могли да виде и тестирају различите уређаје, системе и механизацију за прецизну пољопривреду. То је био добар начин да пољопривредници међусобно размене искуства а од научника Института БиоСенс сазнају како могу да унапреде производњу.

Гледаоци ће имати прилике да виде најсавременију механизацију као што су сензори, роботи, дронови као и трактор са аутопилотом и ГПС системом који омогућава прецизност од 2,5 центиметара. Приказаћемо и апликације које се могу користити на мобилном телефону а које пољопривредницима омогућавају да лако и једноставно воде књигу поља и попуњавају радне налоге.Потражићемо и одговоре на питања да ли је дигитална пољопривреда намењена првенствено за велике поседе и колико би требало имати земље да би се исплатило куповати и улагати у савремену механизацију.

Уредница Александра Шарковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво