Наука у селу : Паметна пољопривреда

Колико вреди права информација у право време можда најбоље знају они који раде у "фабрици под отвореним небом". Колико би им било лакше ако би знали које семе и које ђубриво треба употребити или којим препаратом третирати воће.

Данас је захваљујући ИК технологији могуће добити праве информације у право време. А свака од њих може допринети квалитетнијем приносу, заштити усева или заштити здравља и животне средине. Паметна пољопривреда која примењује информационо-комуникационе технологије представља по мишљењу многих трећу Зелену револуцију која ће донети веће и квалитетније приносе, рационализацију процеса и смањење ризика у току производње. У Сједињеним Америчким Државама проценат пољопривредних произвођача који користе технологије паметне пољопривреде креће се у распону од 20-80%, док је у Европи овај удео у распону од 0 до 24%.

Како премостити јаз између пољопривредних произвођача и научника и искористити велики потенцијал Информационо-комуникационих технологија?
Одговор на ово питање потражили смо у Институту Биосенс у Новом Саду који припада европској елити у овој области а поред тога у емисији вам преносимо искуства пољопривредника који у својој производњи већ користе предности ИК технологија.

Уредница емисије Александра Шарковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво