Читај ми!

Великани - Јован Рајић

Знатно пре Доситеја Обрадовића, Јован Рајић је утврдио да је образовање оно што увек омогућује напредак и појединцу и народу.

Образовање и наука су, по Рајићу "оно што представља кичму једнога народа, оно што омогућује усправно држање пред другима и сигуран, далек поглед у будућност". Два велика дела обележила су Рајићев рад: "Катихизис", захваљујући коме су Срби у Војводини остали православци, и прва писана историја српскога народа, коју је назвао "Историја разних славенских народов најпрече же Болгар, Хрватов и Сербов".

Прикупљао је грађу 40 година у Венецији, Немачкој, Русији, Хиландару и другде. Сматрао је да се без познавања историје суседних народа не може ни сопствена разумети. Јер, како каже, "са суседима највише и другујемо, али и ратујемо". Рајић још пише: "Срби никад нису љубили школе. Изгубили су царство, а нису основали ни једну једину школу. Нису умели да створе дипломатску вештину засновану на знању. Нису знали да предвиде шта ће им се десити".

За њега је историја уистину била "учитељица живота". Срби његовог времена нису имали ту учитељицу. Рајић је, својим делом, настојао да његов народ добије своју учитељицу. Или, како је забележио, "да бар немају туђу"...

Уредник и сценариста серије: Момир Карановић
Редитељ: Иван Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво