Великани: Доситеј Обрадовић (1739-1811)

Доситеј је, речима Вука Караџића, "перви списатељ сербски који је показао да је то сасвим различно: знати о каквоме послу лијепо говорити, и знати га добро и паметно радити".

"Језик је, по Доситеју, први доказ заједничког корена, јединства и интеграције јужнословенских народа". Књижевни језик назван славјаносерпски коришћен је у то време знатно више од народног. Тај језик навешће "здраворазумског просветитеља" Доситеја да први отпочне борбу за увођење народнога језика у српску књижевност, а српски народ да "из заглављене балканске мрачне, блатњаве улице изведе на отворен, светао, савремен европски пут".

Добро српског народа он је видео у општем добру човечанства, па је истицао: "Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорци. Оне сада на земљи и на мору царствују, и премудре законе дају... Жели и твори другима што си рад да и теби други желе и творе... Воспитаније младости, ствар је најнужнија и најполезнија чловеку на свету, будући да од ње зависи сва ова наша доброта илити сва злоћа, следоватељно и сва срећа илити несрећа, колико телесна толико и душевна".

Читава епоха од 1783. до 1811. могла би да се, у просветитељском смислу, назове Доситејевим добом. На самрти Доситеј је поручио: "Мени ће преко мере плаћено бити кад когод од мога рода рекне, када нада мном зелена трава нарасти: "Овде лежу његове српске кости! Он је љубио свој род! Вечна му памет!"

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво