Читај ми!

Великани - Милунка Савић

Није учила школу. Осим школе живота. Та скромна и ћутљива млада и лепа чобаница имала је многе просце. Гледали су је момци на вашарима. Уздисали за њом. Али она, уместо дома и породице како се очекивало у патријархалном друштву Србије, изабрала ров и пушку.

Кад је Први балкански рат почео, одсекла је плетенице, ставила шајкачу, обукла мушке чакшире и копоран и кренула за Београд, у намери да спасе од мобилизације јединога брата.

Представила се војној команди под именом Милун Савић. Када је рањена, открило се да је женско. Била је у првим борбеним редовима у биткама на Церу, Дрини, Колубари, Лазаревцу, Космају и Качанику.
Рањавана је шест пута. Лечила се у француској војној болници у Бизерти. Врховна команда савезничких армија издала је наређење да се пред стројем у ставу мирно свих трупа Антанте прочита похвала јунаштву српског наредника Милунке Савић. Провела је садам година у рату и по рововима. Без одсуства. Одликована је 12 пута.
Жена са највише ордења у историји ратовања. Одбила је понуду да се пресели у Француску и да добија француску војну пензију.
Заљубила се у пет година млађег момка. Венчали су се и добили ћерку Милену. Путовала је са саборцима у Грчку и у Француску у српској народној ношњи и са ордењем на грудима. Била је и доброг здравља, само је последње две-три године, после можданог удара, била везана за постељу.
Умрла је 5. октобра 1973. у кругу породице...

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво