Читај ми!

Великани - Живојин Мишић

У оба ослободилачка рата против Турака Живојин Мишић стекао је драгоцена ратна искуства. После мајског преврата официри завереници су га удаљили из војске. Реактивиран је и постављен за заменика Радомира Путника, начелника штаба Врховне команде.

У време балканских ратова посебно се истакао у две пресудне битке: на Куманову и на Брегалници. А после победе у Колубарској бици врховни командант снага Антанте, француски маршал Жозеф Жофр пише о војводи Мишићу: "Деликатни маневри на Церу и Колубари вођени су слободом духа, снагом и сигурним просуђивањем, којим је испољено мајсторство српског командовања - зато они и заслужују да заузму сјајно место у нашим студијама ратне стратегије". После успешног пробоја Солунског фронта, председник британске владе Дејвид Лојд Џорџ пише: "Солунском офанзивом задат је смртни ударац Централним силама. Српски војници, које је предводио војвода Мишић, један од најталентованијих генерала овога рата, извели су пробој са неодољивим јунаштвом".

На предлог филозофа Бранислава Петронијевића, војвода Мишић постаје почасни доктор филозофије. Из болесничке постеље, из које више неће устати, војвода је захвалио речима: "Избор за почасног доктора филозофије, утврђује ме у моме уверењу да сам у животу тежио оним идеалима које је и филозофија поставила за свој циљ"...

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво