Читај ми!

Великани - Александар Карађорђевић

Дошавши на престо без сопствених залуга, ма колико да се трудио, Александар Карађорђевић није имао већег ни трајнијег успеха у јачању своје власти.

Имао је 36 година, али је био и без политичког искуства, па и без темељитијег политичког образовања. У време његове владавине је, ипак, формиран нов школски систем. Осниване су основне и стручне школе, гимназије и разне просветне установе. Лицеј у Београду прерастао је у факултет. Отворене су и друге научне и културне националне установе као што су: Друштво српске словесности, Народни музеј, Народна библиотека и друге. То говори да су у време кнеза Александра, државничке послове и националну и спољну политику обављали "више људи од пера, него људи од мача".

Окружен и заузет многобројном породицом, кнез Александар је све теже процењивао стање у земљи, па се осетно смањио број његових присталица. Зато је Светоандејска скупштина збацила кнеза Александра с престола. Свргнути кнез је побегао у Аустрију. Тамо је оптужен да је био "иницијатор и подстрекач атентата на кнеза Михаила". Годину дана провео је по затворима. Ослобођен је због недостатка доказа. Остатак живота је провео повучено, у миру и слободи...

Уредник и сценариста: Момир Карановић
Редитељ: Иван Поповић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво