Читај ми!

Ђаци у Великом рату: Српски ђаци у Француској 3-3

Овај документарно-играни серијал бави се важном и до сада недовољно обрађеном темом школовања српских ђака током Првог светског рата, како у иностранству тако и на окупираној српској територији.

У овом серијалу сагледавају се неке важне чињенице: о школском систему у Србији почетком 20. века, о самом рату, затим о оним ђацима који су остали у окупираној земљи и морали да се школују под туђим школским системима (аустро-угарским и бугарским који су били веома сурови према српским ђацима - у бугарском окупационом делу долазило је до бугаризације српских имена и потпуног мењања историје). Кроз серијал се говори и о ђацима који су са својим родитељима или војском прошли кроз тешко повлачење, а затим о организовању наставе у Грчкој, пре свега на Крфу. Говори се и о ђацима који су наставили школовање у другим европским земљама, пре свега у Француској, Великој Британији, Швајцарској, Италији али и у Северној Африци, и то највише заслугом тадашњег Министарства просвете и Љубомира Давидовића који се налазио на његовом челу.Серијал је сниман у Србији, Грчкој и Француској.

Редитељкa серијала је Маша Вујошевић, сценаристкиња: Наташа Дракулић, Кристина Ђуковић, Валентина Делић и Маша Вујошевић, уреднице: Наташа Дракулић, Татјана Цвејић и Валентина Делић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво