Сликари и вајари -Тома Росандић

Емисија посвећена Томи Росандићу (1878-1958), српском вајару и академику. Росандић је рођен у Сплиту где је после завршене основне школе радио у Билинић каменорезачкој радњи где је упознао Ивана Мештровића, у чијем атељеу је наставио школавање, као и у Бечу.

Пред Први светски рат настанио се у Београду а по завршетку рата постао је професор на Уметничкој школи. Један је од оснивача Уметничке академије у Београду 1937. године и био је њен први ректор. Члан Српске краљевске академије је постао 2. марта 1946. године, а редовни члан Одељења ликовних и музичких уметности САНУ је постао 1948. године. Своју кућу у улици Љубе Јовановића број 3 је завештао граду Београду, и у њој се од 1963. године, налази музејска поставка која садржи аутентичан намештај, прибор и лична документа Томе Росандића, као и део његових радова.

Стваралачки опус Томе Росандића обухвата портрете, бисте, монументалне скулптуре, јавне и надгробне споменике, а једно од његових најпознатијих дела је скулптура „Играли се коњи врани" која је израђена од бронзе и 1939. године постављена испред тадашње Скупштине (данашњи) Дом Народне скупштине у Београду.

Аутор емисије Ибрахим Хаџић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво