Покретне слике -Милош Форман

Светску кинематографију 20. и 21. века обележили су филмови Милоша Формана (1932-2018), чешког и америчког режисера, сценаристе, глумца и професора.

Милош Форман боравио је у Београду 1987. године као гост Феста. Тада је дао интервју за нашу телевизију. У разговору са Динком Туцаковићем (1960-2013), редитељем, сценаристом и филмским критичарем, Форман је говорио о свом животу и раду. Емисија обилује инсертима из његових филмова, почев од остварења „Конкурс" из 1963, па све до „Лета изнад кукавичјег гнезда" (1975), за који је добио Оскара, у категорији најбољи редитељ. Тај филм, уз „Догодило се једне ноћи" (1934) и „Кад јагањци утихну" (1991), једино је остварење које је освојило Оскаре у свих пет главних категорија. Ту је и одломак из филма „Коса" из 1979. године, којим је Форман дао омаж социополитичком конфликту у САД - знак противљења рату у Вијетнаму. Филм је наишао на одличне критике и исте године је приказан на Филмском фестивалу у Кану. Форман је пет година касније, љубитеље седме уметности одушевио остварењем „Амадеус". Тај филм је освојио осам Оскара, укључујући и оне за најбољи филм и главну мушку улогу, а укупно је сакупио 32 награде на фестивалима широм света.
Милош Форман режирао је 19 играних филмова, за 13 је написао сценарио, опробао се и као глумац и продуцент.
На Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима (Чешка), 1997. године, добио је Награду Кристални глобус за изузетан допринос светској кинематографији.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво