Ликови револуције -Иво Лола Рибар

Иво Лола Рибар (1916-1943), правник и револуционар, један од организатора и предводника омладинског и студентског револуционарног покрета у Југославији, организатор омладинског антифашистичког покрета у току НОБ-а, секретар ЦК СКОЈ-а и народни херој Југославије. Син је хрватског и југословенског политичара Ивана Рибара.

Иво Лола Рибар одрастао је у Ђакову, Карловцу и Београду. Школовао се у Паризу и Женеви, а дипломирао је на Правном факултету у Београду, 1939. године. У време када је похађао гимназију заинтересовао се за друштвена и политичка збивања. Током студија дружио се са студентима-комунистима, па је 1936. године постао члан Комунистичке партије. По директиви ЦК КПЈ, 1937. године је прешао у Загреб, где је постао руководилац Централне извршне комисијe при ЦК КПЈ, која је касније прерасла у Централни комитет СКОЈ-а. После окупације Југославије, 1941. године активно је радио на организовању и припреми оружаног устанка. Био је један од организатора Првог конгреса антифашистичке омладине, одржаног децембар 1942. године у Бихаћу. Погинуо је 27. новембра 1943. године приликом непријатељског ваздушног напада на авион којим је требало да се са Гламочког поља пребаци у Италију.

За народног хероја проглашен је 18. новембра 1944. године, а његови посмртни остаци су 1948. пренети у Београд и сахрањени у Гробницу народних хероја на Калемегдану. У току рата је погинуо и његов млађи брат Јурица Рибар.

Уредник Милутин Станишић, произведено 1974. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво