Читај ми!

ТВ фељтон -Интервју са Лакснесом

Исланд, „земља ватре и леда“, географски не тако близу Србије и држава коју туристи са ових простора ретко посећују, ипак нам је позната и блиска – захваљујући књижевности. У лето 1972. године, Халдор Лакснес, добитник Нобелове награде за књижевност 1955. године, у свом дому у Рекјавику угостио је екипу ТВ Београд, којој је дао интервју.

„Ако човек пише само због Нобелове или било које друге награде, онда ће наравно престати да пише чим добије ту награду, јер даље писање нема више никакве сврхе", казао је Лакснес, који је након добијања престижног признања написао још 18 дела. „Ја сам радник и покушавам да радим добро и то је једино што ме занима", рекао је Лаксенс говорећи о свом раду. Открио је и како изгледа његов радни дан, зашто воли да пише на матерњем језику, о исландским средњовековним сагама као коренима исландске књижевности, као и о томе шта највише воли да чита.

Међу делима Халдора Лакснеса (1902-1998) најзначајнија су Исландско звоно, Поново нађени рај и Самостални људи, преведени и на српски језик. У Рејкјавику, престоници Исланда и његовом родном граду, данас постоји и легат „Кућа Халдора Лакснеса".

Интересантно је да је Светски дан књиге - 23. април, који је Унеско установио 1995, у знак сећања на исти дан 1616. године, када су умрли Мигел де Сервантес, Вилијем Шекспир, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, такође и дан рођења Халдора Лакснеса.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво