Читај ми!

Необавезно –Неимари

Давне 1969. године, на десној обали Саве, 30 километара узводно од Београда, близу Обреновца, почела је изградња истоимене термоелектране.

Први блок је пуштен у погон 7. марта 1970. године, а други пет месеци касније. Пуштањем у рад последњег, шестог блока, у децембру 1979. године, то је била највећа термоелектрана на Балкану, капацитета 1650 MW. Годину дана раније почели су радови на Термоелектрани Б, чији je први блок пуштен у рад 3. новембра 1983, а други, 28. новембра 1985. године. Термоелектрана „Обреновац" променила је име 24. априла 1975. године и од тада се зове по нашем најпознатијем научнику Николи Тесли. То је данас највећа термоелектрана у Србији и представља предузеће које обједињује четири термоелектране: "Никола Тесла А", „Никола Тесла Б", „Колубара" и „Морава", што је сврстава међу највеће произвођаче струје у југоисточној Европи.

Kако су текли радови на изградњи, како су радници извршавали своје обавезе, како су проводили слободно време, где су живели, какви су им били планови након завршетка градње - на сва та питања одговорили су пред камерама ТВ Београд, у емисији која, као и многе друге из Архиве наше куће, сведочи о догађајима који су мењали нашу земљу и доприносили квалитетнијем и бољем животу људи.

Аутор Александар Мандић, производња 1969. година 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво