Читај ми!

Некад и сад- Дворови Београда,Милошеви конаци

Тематску основицу емисија чини архитектура, уметност и живот у једанаест београдских дворова колико их је раније било. Сва невремена и промене преживело је шест дворова док их је пет порушено. Реч је заправо о најлепшим и најзнаменитијим грађевинама свога времена које су на свој начин биле сведоци и учесници у судбини Србије и српског народа.

Серија је рађена три године (1995-1998) колико је трајао и сложени истраживачки рад о дворовима и њиховим знаменитостима. У том периоду снимљени су архивски и музејски материјали како у самим дворовима тако и у Архиву Србије, Историјском музеју Србије, Музеју града Београда, Заводу за заштиту споменика културе Београд, Народном музеју...

Ова емисија посвећена је градитељству књаза Милоша Обреновића - односно његовим господарским конацима у Београду, који су претече потњих дворова. Реч је о првом конаку (1818-1847) а месту данашње Патријаршије, затим конаку кнегиње Љубице (1831-), конаку Топчидеру (1834-), конаку у тзв. Финансијском парку (1836-1941). Милошеви конаци били су први репрезентативни дворови у Београду, најзначајније и најлепше грађевине свога доба.

Уредник серије и сценариста: Велибор Лазаревић
Аутори текста: Гордана Гордић и Велибор Лазаревић 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво