Читај ми!

Нешто сасвим лично - Радомир Лукић

Радомир Лукић (1914-1999) , члан САНУ, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду, теоретичар правних наука, оснивач катедре за филозофију и социологију права, аутор првог југословенског уџбеника социологије.

Професор Радомир Лукић. у разговору са Сретом Лукићем говорио је о свом најранијем детињству, љубави према родном селу Милошевцу, одрастању уз деду након губитка родитеља, школовању, посебно о студијама у Београду где је дипломирао на Правном факултету, на који је долазио само оним данима када је полагао испите. Разлог за то је било његово слабо материјално стање. Новац јесте можда недостајао, али љубав према друштвеним наукама, није. Осврнуо се професор Радомир Лукић и на своју докторску дисертацију одбрањену у Паризу, говорио је о увођењу наставе социологије на Правном факултету, предавањима и утицају књижевности на стил излагања и писања, популарности коју је имао међу студентима, упркос чињеници да је био строг професор.

Сабрана дела професора Радомира Лукића, објављена 1995. године, обухватају 11 томова. На Правном факултету у Београду додељују се стипендије из Фондације „Радомир Д. Лукић", а највећи амфитеатар (популарна петица) носи његово име, као и од 2000. године основна школа у родном селу Милошевцу, где је и сахрањен. У Београду је, 3.октобра 2016. године, у Малом Ташмајдану, постављена његова биста.

Аутор Срета Лукић, произведено 1981. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво