Великани - Лаза Костић (1841-1910)

Песник, дипломата, професор, новинар...

Говорио је грчки, немачки, француски, енглески, руски, мађарски. Читао је античке књижевнике и филозофе, Хомера, Есхила, Хераклита. Још су га интересовали Данте, Гете, митологија, естетика.

Постао је наш први шекспиролог. Превео је нека Шекспирова дела на српски. Био је професор, драмски писац, позоришни критичар, есејиста, новинар, политички бунтовник, дипломата, естетичар, филозоф, али пре свега песник... Стално се налазио у сукобу са средином у којој је живео. Нити је он схватао средину, нити се средина трудила да разуме њега. Крупан, стасит, увек дотеран и обучен по најновијој моди, аполонски леп, према околини се понекад односио са нескривеним пркосом. Због тога је често био несхваћен, усамљен и одбачен.

Када је имао 50 година, упознао је девојку од 19, Ленку Дунђерски, ћерку свог доброг пријатеља. Ленка је опчињена славним песником, а он њеном младошћу и лепотом. Схватајући да је та љубав просто немогућа, песник бежи у манастир Крушедол. Са женом одлази у Венецију, где је посетио и цркву Госпе од Спаса (Санта Мариа дела Салуте). Испеваће истоимену песму, можда најлепшу икад написану на српском, годину пре но што је умро у бечком санаторијуму... 

Уредник серије и сценариста је Момир Карановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво