Српска принцеза Ана Јакшић-Ана Јакшић и Иван Грозни

Четврта епизода серије "Српска принцеза Ана Јакшић", Документарне редакције РТС, снимана је делом ван Москве у Тројице-Сергијевој лаври, најважнијем духовном центру Руске православне цркве, где је баба Ивана Грозног, Ана Јакшић, долазила као ходочасник. Такође, екипа РТС забележила је још један важан траг Ане Јакшић у Русији. У летњој царској резиденцији Коломенско, у цркви Усековања Св. Јована Крститеља, Иван Грозни је део цркве-параклесион посветио баш својој баби Ани.

"Оно што је најзначајније у овој епизоди је, свакако, улазак у Кремљ, у срце православља, у Цркву Св. Архангела Михаила. Дозволу за снимање за то не добијају чак ни руске телевизије, а камоли стране, а ми смо у томе успели и забележили шта чува најскровитији храм на Саборном тргу, где ногом није крочио ниједан туриста, тек ретки историчари и стручњаци.

Архангелски сабор градили су велики кнежеви Иван III и Василије III, а црква је завршена и осликана за време Ивана Грозног. У том фрескопису између великих кнежева-владара Русије налазе се и фреске које говоре о томе колико је Иван Грозни имао свест о свом пореклу.

Његова баба је негујући традицију славне српске прошлости, унела у руски двор, а преко њега и у читаво царство, култ српског светитеља Саве Немањића. Зато се на североисточном стубу, најближем олтару, налазе фреске са ликовима Светог Симеона, Светог Саве и Кнез Лазара" - каже ауторка Ранка Јакшић.

Проф. Алексеј Тимофејев, у улози наратора у овој серији, говори како је Црква Св. Архангела Михаила највећа светиња Русије која чува ликове руских светаца, али и српских. У току смутње и рушења Москве фреске су доста страделе. Средином 17. века долази до обнављања фресака, када више није било ни Ане Јакшић, ни њене породице Глинских, ни породице Рјуриковича, али свест о постојању српско-руских веза остаје, јер на истим местима остају и фрескописи који сведоче о крвној вези, коју је унела у Русију Ана Јакшић.

Историчари, професори на Одељењу за светску и руску историју Универзитета у Москви МГИМО, проф. Татјана Черњикова и проф. Јарослав Вишњаков причају о томе како је баба Ивана Грозног, Ана Јакшић, имала удела у јачању руско-српских односа и колико је њеним присуством на двору забележен значајан пораст српско-руских културних веза у 16. веку. Иван Грозни је под њеним утицајем наставио традицију оца и деде да на двор прима изасланике из српских и светогорских манастира, који су долазили по помоћ.

У улози Ане Јакшић - глумица Миомира Драгићевић
Ауторка, уредница, сценаристкиња: Ранка Јакшић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво