Траг-Архитекте једног аеродрома

Када жена архитекта победи десетине колега на конкурсу - то је неуобичајено. Али када се то догоди 1957. године и када посао пројектовања аеродрома „Београд" преузму четири архитекткиње, онда оне постану права атракција.

Оне су Душанка Менегело Аћимовић, Весна Матичевић и Софија Палигорић Ненадовић. Аеродром „Никола Тесла" у Сурчину је недавно прославио 60. рођендан, а оне добиле награду за животно дело „Јелисавета Начић" којом је постхумно одликована и њихова колегиница Нада Филипон Трбојевић.

Ове три архитекткиње и данас се живо сећају времена када су авиони у Београду уместо на писту слетали на траву. У емисији „Архитекте једног аеродрома", серијала Траг - откривају како је донета одлука да се гради савремни аеродром у Сурчину, зашто је пројекат ношен у Париз на одобрење и како је изгледало отварање зграде на коме се Тито заглавио у лифту.

О реконструкцијама аеродрома, личним рекордима кризним данима и будућим плановима говоре пројектант Александар Војновић, кустос-педагог Музеја ваздухопловства Мања Чајић и Миодраг Мирковић, извршни директор за комерцијално пословање аеродрома.

Ауторка: Јелена З. Николић
Уредница: Југослава Ђурица

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво