Дворци Војводине-На златном брегу, вила Станковић

Професор др Раденко Станковић рођен је 1880. године у селу Лесковица у Банату крај Беле Цркве... У Новом Саду је завршио гимназију, а медицину у Инсбруку и Бечу. Као асистент нобеловца др Карла Лангштајнера, учествовао је у открићу крвних група, а од 1906. до 1920. радио је као лекар у Загребу.

Други део живота од 1921. па до смрти 1956. провео је у Србији. Био је професор и оснивач Медицинског факултета, утемељивач српске кардиологије, као и данашње Интерне Б клинике Медицинског факулетета, лични лекар краља Александра Првог Карађорђевића, сенатор и министар просвете. На крају, после атентата на краља Александра у Марсеју од 1934. до 1941. поред кнеза Павла Карађорђевића и др Иве Перовића, један од тројице намесника малолетног краља Петра Другог Карађорђевића. Рат је провео у кућном притвору, а од 1945. до пред смрт 1956. у затвору, у Сремској Митровици, као народни издајник.

Изграђена средином тридесетих година прошлог века, вила на Златном брегу могла је да буде мост градитељске баштине двораца и летњиковаца деветнаестог века и модерног доба. Ипак, то није постала. Историја и судбина удружиле су своје моћи да се то не догоди. Сломљене су вредности и узори времена у којем је настала. Људи још више.

О вили, животном путу и трагичној судбини др Раденка Станковића говоре: Наталија Станковић, његова снаха, др Будимир Павловић, кустос Музеја Српског лекарског друштва, др Мира Радојевић, историчар, Живан Пашић, хроничар из Чортноваца, др Неда Тодоровић...

Аутор и уредник Божидар Ђуран

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво