Траг- Путевима Црноречја

Екипа серијала „Трага" обишла је пределе који красе околину планине Ртањ. У исконској долини ове планине сместио се и Криви Вир. Мештани овог села, у бројним културно-уметничким друштвима, брижљиво чувају културу и традицију овог дела наше земље. Особеност кривовирског фолклора је и играње кола у леву страну.

Једна од најлепших менифестација која се одржава у овом месту су „Дани божура" - посвећени су божуру, цвету који сваког маја својом лепотом украси падине и овог дела Србије.
У селу Криви Вир, где је и извориште Црног Тимока, уздиже се и огромна стена ка којој воде стазе младалачких доживљаја, али и трагичних љубавних прича.

Посетили смо и породицу Радосављевић из села Мали Извор, која од заборава чува и старе обичаје везане за пролеће и празнике, посебно у дане око Ђурђевдана. На двадесетак километара од Бољевца налази се село Подгорац у којем живе Власи. Они годинама чувају културу и традицију Влаха овог краја.

Разговарали смо и са Филипом Пањујеловићем који годинама проучава културу и традицију Влаха. Материјал сакупљен на терену објавио је у књизи Традиционална култура Влаха Црноречја. Чланови КУД-а Подгорац приказали су нам један од најстаријих обичајних обреда овог краја намењеног покојницима и објаснили зашто се и која народна кола играју том приликом.

Недалеко одатле, у брдима села Мали Извор, обишли смо мештане и њихове госте који су после четири деценије оживели обичај окупљања око старог дрвета, записа, на начин како су то вековима радили и њихови преци.

Обишли смо и један од туристичких драгуља овог краја - Боговинску пећину, где живе бројне заштићење животиње попут слепих мишева и псеудо шкорпија.

Због своје лепоте, нетакнуте природе и ретких биљних врста, Ртањ је од педесетих година прошлог века под заштитом Завода за заштиту природе.

Ауторка емисије Вера Јанковић-Раичевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво