Квадратура круга: Зелени рудник Добриња

Добриња је село у коме још има живота и младости. Више од 3.000 људи везало је своје животе за ово село и за земљу од које већина њих и живи.

Око милион килограма кромпира годишње се произведе на подручју Добриње као и стотине тона малине, купине, јабуке и шљиве и на десетине хиљада килограма меса и меда.

У Добрињи је рођен родоначелник модерне српске државе Милош Обреновић који је у свом родном селу оставио неколико задужбина; Цркву Светих апостола Петра и Павла, основну школу, вајат и чесму. У порти цркве у Добрињи почивају Милошева браћа и његов отац Теодор.

Истраживачи литијума нису заобишли ни Добрињу. Уз још девет пожешких села, Добриња је предвиђена као место за експлоатацију и будући рудник литијума. У јануару ове године Министарство рударства и енергетике, фирми „Литијум Јадар" издало је дозволу за истраживање литијума, бора, геотермалних вода и извора пијаће воде на подручју Пожеге и Косјерића.

У априлу 2021. године истраживачи из „Јадар Литијума" су дошли на територију Добриње и започели копање и узимање узорака, на приватним поседима, без сагласности власника парцела и без налога за рад. Мештани Добриње су позвали полицију и уз њихову помоћ отерали истраживаче са својих парцела, на које су противзаконито ушли.

Становници Добриње, али и других села са територије Пожега на којима је предвиђена експлоатација литијума истрајни су у својој одлуци да њихово подручје и даље буде зелени рудник, а не рудник литијума.

Уредник: Бранко Станковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво