Великани- Васа Пелагић (1833-1899)

Када је у Бањалуци Васо, бунтовни или, како сам за себе каже, "прећерани" млади учитељ, устао у одбрану својих ђака, које су Турци напали на улици, турске власти су га осудиле на 101 годину робије.

После пресуде рекао је: "Осудили ви мене, господо, или не, ја ћу и од сада, као и до сада, упорно бранити и ширити своје напредне мисли док год сам жив".

У заточеништву неуморно пише.
Из затвора је побегао уз помоћ руске и српске владе.
Дошао је у Србију.
Укључио се у рад Уједињене омладине српске и био изабран за њеног председника и одборника.
Обреновићи му никада нису опростили што је у босанско-херцеговачком устанку спасао живот Петру Мркоњићу. Црквене власти, уз помоћ жандарма, у Саборној цркви у Београду одузимају му архимандритски чин и наређују да му се дела јавно спале. Проглашавају га лудим и затварају у лудницу. Али, око 3.000 огорчених младих Београђана обија капију затвора и ослобађа га.
Написао је и народу разделио око 250.000 својих књига. Ко би прочитао његовог "Народног учитеља" рекао би: "Ми живимо по Пелагићу". Том књигом о лечењу болести лековима из природе, он је један од зачетника еколошке идеологије. Последње године провео је по затворима. Тајно, ноћу, као робијаш сахрањен је на затворском гробљу...

Уредник серије и сценариста је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво