Да можда не-Од радних акција до народних кухиња

Од радних акција до народних кухиња – Међународни празник рада, емисија снимљена 2011. године.

Како радници у Србији дочекују Празник рада - да ли је више незапослених и оних који раде у пропалим предузећима или радника који имају довољно да свечано прославе свој празник?

Зашто је сан сваког радника у Србији да ради у државном предузећу, кад је прошло више од 20 година од пада Берлинског зида и практичног слома државног социјализма у свету? Зашто се радницима не свиђају ни страни послодавци, ни домаћи купци фирми на шалтерима Агенције за приватизацију? Ко може убедити раднике да нису опљачкани приватизацијом, да нису избачени на улицу из предузећа које су сами стварали? Ко их може убедити да је то урадила држава, под чије скуте опет желе?

Штрајк радника који траже да се поништи приватизација и врате под окриље државе покреће питање смера транзиције. Зашто је држава добар послодавац, а лош предузетник? У чему је економски смисао јавних монополистичких предузећа која се врло често додатно финансирају из буџета? Да ли цену очувања радних места у оваквом економском систему плаћа онај други део привреде који је одвојен од државе и послује на ивици егзистенције?

Ауторка и уредница Оливера Ковачевић 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво