Трагом Карађорђа-Одлазак у легенду

Петнаеста епизода "Одлазак у легенду" документарно-игране серије "Трагом Карађорђа" Образовно-научног програма РТС-а посвећена је трагичном крају вожда Карађорђа, судбини његових посмртних остатака, уметничким делима и споменичком наслеђу о овом српском великану.

Карађорђа у Радовањском лугу на тргу Драгића Војкића на дан Светог Архангела Гаврила 13. јула 1817. год, по старом календару, убијају његови кумови књаз Милош и војвода Вујица Вулићевић, а руком Николе Новаковића из Левча.

Карађорђева глава је однета на увид Марашли али паши у Београд, а потом истакнута пред Стамбол капијом и погребена код Саборне цркве у Београду, а тело је било сахрањено у Родовањском лугу.

После две године, 1819. по налогу књегиње Љубице тело је пренето у његову задужбину цркву Пресвете Богородице у Тополи, а глава 1837. пренета такође у исту цркву, али у гроб његове кћери Полексије.

Тек 9. септембра 1930. године глава и тело вожда Карађорђа спојени су у гробници цркве Светог Ђорђа на Опленцу у Тополи задужбини краља Петра I и сина му Александра Карађорђевића.
У знак покајања Вујица Вулићевић подиже цркву Покајницу код Велике Плане, а књаз Милош цркву Светог Архангела Гаврила у Врбици (данас Аранђеловац).

Редитељ: Мирослав Живановић
Уредник: Мр Велибор Лазаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво