Трагом Карађорђа-Војствени геније

У десетој епизоди под називом Војинствениј гениј документарно - игране серије Трагом Карађорђа Образовно-научног програма РТС-а приказане су победе и порази српске војске у 1809. и 1810. години.

Након победничких бојева у пролеће 1809. године Срби се утврђују на Чегру под командом Стевана Синђелића који услед изневере осталих команданата 31. маја 1809. године трпи један од најтежих српских пораза . У том боју Синђелић диже у ваздух цео шанац са Турцима и Србима . Исход те битке био је 4.000 изгинулих Срба и око 10.000 Турака . Из освете Турци у Нишу узиђују у Ћеле кулу 952 српске лобање које и данас представљају јединствени споменик у свету о коме је надахнуто писао и чувени француски путописац Ламартин.

Карађорђе, који је опседао Нови Пазар због пораза на Чегру креће у помоћ угроженом Делиграду,  али трпи пораз од многобројне турске силе. По паду Делиграда, Турци освајају Ћуприју, Јагодину, Пожаревац и територије до Дунава.

Српски устаници уз помоћ руске војске успевају да након тих пораза поврате све раније ослобођене територије (Пожаревац, Ћуприју и Делиград). Турци међутим поново крећу у напад на Србе у шанчевима на Јасици и Варваринском пољу, али доживљавају потпуни пораз.

Редитељ: Мирослав Живановић
Уредник: Мр Велибор Лазаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво