Трагом Карађорђа-Обновитељ државе

"Трагом Карађорђа" је документарно-играна телевизијска серија од 15 полусатних епизода премијерно приказана 2004. године. Уредник серије је Верољуб Лазаревић, редитељ је Мирослав Живановић, сценариста и водитељ Миле Недељковић, продукција РТС.

Серија је снимљена поводом великог јубилеја прославе 200 година од почетка Првог српског устанка, прве националне и анти-феудалне револуције на Балкану и Источној Европи.

У седмој епизоди под називом "Обновитељ државе", приказаће се како су устаници након првих победа и стварања слободне територије, на темељ старе славе, обнављали српску државу.

Они развијају богату дипломатску активност са Русијом и Аустријом и шаљу прво посланство руском цару. На скупштини у Великом Борку 1805. године оснивају Правитељствујушчи Совјет српски, како се називала тадашња влада, који првобитно заседа у манастиру Вољавча, а потом у погоднијем манастиру Боговађа.

Устаници ослобађају Чачак, Карановац, Трстеник, Пожегу и варош Ужице, сукобљавају се на Иванковцу са султановом војском коју предводи царски везир Хафис паша и односе победу.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво