Монотематска емисија-На раскршћу историје-Два века модерне српске дипломатије

Које земље су били пријатељи а које "непријатељи" Србије у 19 и 20 веку? На кога се ослањао Карађорђе? Ко нам је помогао да добијемо независност? Који је био интерес великих сила да 1918 године подрже формирање Краљевине Срба Хрвата и Словенаца? Шта су тада хтели Срби а шта остали народи? Зашто су велике силе током Другог светског рата престале да подржавају Дражу Михаиловића и дали подршку комунистима? Да ли је распад Југославије деведесетих година искључиво унутрашње питање?

То су само нека од питања чије одговоре доноси документарни филм ауторке Слађане Зарић и редитеља Филипа Чоловића урађен у продукцији Информативног програма РТС-а.

Документарно-играни филм "На раскршћима историје" бави се спољно политичким положајем Србије током последња два века, од 1804 године када је почела борба за слободу српског народа до данашњих дана. Кроз историјски приказ најбитнијих спољно политичких догађаја филм нам показује где и како је Србија била позиционирана између великих сила и колика је била улога и значај дипломатије у томе.

Причу о двовековној дипломатији Србије доносе нам еминентни српски историчари, академици и професори. О спољно политичком положају Србије говоре и енглески, француски, руски, аустријски и турски професори историје. Кроз реконструкцију догађаја и коришћење уметничких слика и фотографија, филм нам доноси визуелизацију Србије у 19 и 20 веку - види се како се Србија развијала од вазалне турске кнежевине где се седело на поду на јастуцима до модерне демократске краљевине Карађорђевића.

Филм је снимаман у Бечу, Паризу, Лондону, Петрограду, Москви, Истанбулу и Београду.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво