Право на сутра-Нећу имати с ким остати млад

Када се током протеклог лета на друштвеним мрежама појавила фејсбук страница "Бисер Метохије", са очигледном идејом да група младих људи промовише лепоте свога завичаја - Велике Хоче и Ораховца, чувеног виногорја, специфичне архитектуре и традиције, богате историјске баштине - деловало је као да долази дашак оптимизма. Преко потребног у времену пуном изазова.

И онда, почетком зиме, фотографије које сведоче о картама купљеним у једном правцу, новим одласцима младих трбухом за крухом. И то баш неких из групе која је са пуно ентузијазма желела да промовише Метохију, доведе туристе, унесе живост у пусте махале хочанске.

Трагом објаве да млади из овог места ипак, невољно одлазе, посетили смо Велику Хочу. Да чујемо оне који су остали

Неки млади људи имају сасвим јасну визију шта би за српску заједницу, у специфичним условима на подручју Косова и Метохије, био одржив план: један од њих је Александар Чановић. Овај апсолвент медицине и студент права, недавно се из оближњег села, где је привремено са породицом током ратних дешавања расељен, преселио у Приштину. И његов став је да је управо то решење - омогућити младим људима да живе и раде у урбаним срединама на овом подручју.

Током последњих поплава, које су одмах након новогодишњих и божићних празника погодиле централно Косово и Косовско Поморавље, показало се да је Косовска Каменица пример да комшије: Срби, Албанци, Роми, Горанци - могу живети уважавајући једни друге, у духу толеранције и што да не - солидарности. Када је мост у селу Ајновце поклекнуо услед водене бујице, комшије су притекле у помоћ. Не гледајући на то ко је које вере и нације. Не чекајући локалне власти, сами су се организовали.

Уредница и ауторка емисије: Татјана Манојловић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво