Монотематска емисија- Срби и Санкт Петербург

О српским јеванђељима и о руском генералу и грофу српског порекла, Михаилу Милорадовићу. У овој емисији водимо вас кроз две приче које доносимо из Санкт Петербурга, града који је више од два века био престоница царске Русије.

Камером смо ушли у Националну библиотеку Русије. Показаћемо вам тај, оригинални, 166. лист Мирослављевог јеванђеља, који се веома ретко виђа "уживо".

Мирослављево јеванђеље је највреднији и најстарији српски писани споменик културе из 12. века. 166. лист, од оригинала је одвојен више од 170 година.

Ту смо снимили и Вуканово јеванђеље које је писано на самом почетку 13. века у пећинама изнад Старог Раса, у близини данашњег Новог Пазара. Приближићемо вам и 12 страница, непотпуног Радослављевог четворојеванђеља, са изразито необичним минијатурама.

Дајемо одговор на питање, како су овако вредни српски рукописи доспели до Русије?
 У другој причи говоримо о руском генералу и грофу  српског порекла, Михаилу Милорадовићу који је живео од 1771. до 1825. Како је овај Херцеговац, из околине Мостара, доспео у Ермитаж и заузео почасно место у Војној галерији 1812.

Зашто је чувени фелд-маршал Михаил Кутузов, генерала Милорадовића звао "крилати"? Шта је радио Милорадовић, када је изазивао дивљење код непријатеља, Наполеонових војника ? Како је страдао од руку декабриста 1825. године?

Кроз причу о генералу Милорадовићу и две најважније сале у Ермитажу, води нас др Иван Пријма, универзитетски професор српског језика и књижевности и председник Друштва руско-српског пријатељства.

Ауторка и сценаристкиња Вера Катанић
Редитељка Ернестина Глигоријевић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво