Око магазин-25.3.2021. Власта Велисављевић од логора и Голог отока до глумачке легенде

Од логора и Голог отока до легенде наше глумачке сцене. Тако може да гласи наслов животне представе, чувеног Властимира Власте Велисављевића, који је сцену напустио у 95. години.

Најстаријег активног глумца у Србији, доживотног почасног члана Југословенског драмског позоришта, памтићемо по упечатљивим позоришним, филмским и телевизијским улогама. Као магистар Ђорђевић тражио је "Бољи живот", као ујка Васа асистирао "Госпођи министарки", да би дошао до Стевана Сремца у "Приповедању Радоја Домановића". Четири деценије жуљала га је "Буба у уху"... Последњи наступ имао је у ЈДП-у у фебруару 2020. године.

У сценарио његовог живота, уписано је да је сахранио Бранислава Нушића, имао возачку дозволу са бројем 4, да га је Црњански гледао у позоришту, да је волео да пеца. У тај сценарио, стао је век историје Србије и свих Југославија. Записано је и да је преживео ратове, логоре и бомбардовања. Ратну глад и сиромаштво. Оно што није записано - је његова неостварена жеља, да буде, како се шалио, џез певач. Ипак, Властимир Власта Велисављевић, "џезирао" је на глумачкој сцени. Дуже од 7 деценија. Лакше је било избројати његове године, него улоге.

О легендарном глумцу, говоре његове колеге Мира Бањац, Ирфан Менсур, Бранка Петрић и Радован Вујовић.
Ауторка Сања Драгићевић Бабић
Уредник Горислав Папић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво