Око магазин-24.3.2021. Немачка и 1999.: Бомбе на Србију, фарба на Фишера, Шредер без осмеха

Да смо изгубили подршку јавности у Немачкој, изгубили бисмо је у целој Алијанси, рекао је једном приликом Џејми Шеј, портпарол НАТО-а у време бомбардовања Југославије, познат по синтагми колатерална штета и по реченици да никад у људској историји није било конфликта без несрећних случајева.

И заиста, придобити Немачку за рат било је кључно, и то не само зато што су се у Немачкој у том тренутку налазиле велике базе НАТО-а, попут Рамштајна. Немачки устав бранио је немачким војницима да иду у рат ван земље и ван територија НАТО-а, због трауматичног искуства Другог светског рата.

Игром историјске ироније Немачку ће у први рат након Хитлера увести они који су политички одрасли на пароли "Никад више рат".

Те 1999. водећи људи црвено-зелене коалиције допустиће себи и једноставне аналогије. Јошка Фишер изговорио је реченицу "Никад више Аушвиц" када је говорио о Косову, на драматичном конгресу Зелених у Билефелду, где је погођен црвеном фарбом.

И Шредер се борио да убеди социјалемократе да је рат против Слободана Милошевића оправдан.
Како су немачки политичари увели земљу у рат 1999. зашто је било важно да се то не назове ратом, како су о свему извештавали немачки медији, шта о свему данас мисли тријумвират Шредер-Фишер-Шарпинг и да ли Немачка данас помиње 1999?

Аутор емисије: Стеван Костић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво