Право на сутра- Новинарска(не) слобода

Објективно и благовремено извештавање је дужност сваког новинара. Тај задатак са собом носи тежину, али с тим сазнањем новинари раде свој посао. Бити новинар на Косову и Метохији није лако.

Уз различите тешкоће, присутан је често и ризик на том небезбедном терену. Новинари, неретко, трпе притисак, некада и претње.

Тешко долазе до информација, а постоји и отпор појединих локалних представника који не желе да сарађују. У косовским институцијама српски језик се игнорише па се око превода саопштења са албанског језика новинари сами сналазе.

Какав је однос према српским медијима показало се прошлог месеца (април 2021) на Јарињу, када је екипа Радио-телевизије Србије тек четврти дан добила објашњење из Приштине о забрани уласка на подручје Косова и Метохије.

О условима у којима живе и раде у емисији говоре новинари Политике, Вечерњих новости, Гласа Америке, портала Ризница и генерални секретар УНС-а Нино Брајовић. Разговарали смо и са албанским колегом из портала Инфокус из Приштине. О изазовима новинарске професије говори и књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

Ауторка емисије Светлана Вукмировић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво