Око магазин-18.12.2020. Возите ме од Тирнанићеве до Тијанићеве

Четири велика српска новинара: Предраг Милојевић, Миро Радојчић, Богдан Тирнанић и Александар Тијанић добили су улице у Београду

Лакше је почети писати него престати, говорио је Гете а цитирао Предраг Милојевић који је живео 97 година а до самог краја није могао да престане да пише. Овај велики српски новинар интервјуисао је Черчила, Хитлера, Мусолинија, преводио је Фојербаха, Хемингвеја, Кафку. Данас је добио улицу у Београду.

Улицу у Београду је добио и Мирослав Миро Радојчић, познат по лептир машни али и господском новинарству. Био је први послератни дописник Политике из иностранства а пола века пре Новака Ђоковића Југословенима је откривао магију Вимблдона.
Дакле,  Улица Богдана Тирнанића не само на Мокрој гори него и у Београду, на Дорћолу. А улица Александра Тијанића, где би друго него на његовом Новом Београду. Тамо где је организовао концерте, играо баскет, тамо где се брусио најпрепознатљивији новинарски рукопис српског језика. Тамо где је умро пре 8 година. Гледамо одломак из наше емисије: Тијанић - Нико као ја.
"Писањем је разбио поредак. Професију. Теме. Језик. Вредности. Естетику. Стандарде, Померио границе. Отео је за себе право да буде родоначелник журнализма који не робује фактима и конвенцијама. Сам је написао своју професионалну библију: из мог пера, никад и ништа досадно неће изаћи."

Ово је написао Тијанић о Тирнанићу али може да важи за било којег из овог покера асова великих српских новинара.

Аутор емисије: Горислав Папић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво