Право на сутра-Може и другачије

Жене и мушкарци су на Космету декларативно равноправни. По слову закона. У реалности, еманцација жена напредује по принципу два корака напред, један назад. То је посебно уочљиво у Гори, завичају Горанки и Горанаца.

У овом планинском крају кроз који протиче Бели Дрим, градић Драгаш је урбани центар, коме гравитирају мештани околних горанских села. О дубоко укорењеном патријархалном наслеђу утисак се стиче већ на први поглед, по томе како жене склањају погледе и избегавају сусрет са непознатима, до традиционалне гардеробе...

Међутим, полако, малим корацима, родна равноправност стиже и овде. Жене се школују, запошљавају и покрећу свој бизнис.

Петнаестак километара од Призрена, у Средачкој жупи је село Доње Љубиње. Ту живе Торбеши, познати по живописним народним ношњама и обредима који прате нарочито свадбене обичаје.

Неке нове тенденције, нови модели сарадње, међусобног уважавања провејавају у Косовској Каменици, градићу у Косовском Поморављу. Срби су овде мањинско становништво, али охрабрује чињеница да на неким важним местима одлучивања имају своје представнике и да могу утицати на одређивање приоритета у решавању локалних проблема.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво