Читај ми!

Живот и стандарди- Стара села Ибарског Колашина

Подручје општине Зубин Поток познатије као Ибарски Колашин смештено је у долини горњег Ибра, између Рогозне на северу и падинама Мокре Горе на југу.

Суседне општине су му Нови Пазар и Тутин са северозападне стране,а на јужној страни спаја се са Истоком, Србицом, и Косовском Митровицом. Више од 90% становништва општине Зубин Поток су Срби.

Село Чабра једино је албанско село у тој општини. Река Ибар дели Србе из Зупча и Албанце из Чабре. Оба села имају приближан број становника. Иако су албанци малобројни често, тврде Срби, изазивају проблеме српском становништву.

У село Горњи Стрмац због лошег пута може се стићи џипом или пешице. У њему преостали Срби ослоњени на суседну Србицу, живе сами и како кажу потпуно заборављени. Од некада 40 кућа данас на обронцима тог дела Мокре горе само 17 српских кућа. Многи су отишли али имања нису продали. За Благоја Орловића кога су Албанци рањавали чак два пута, опстанак је једини циљ. Како Срби опстају у тим истуреним селима, и шта им је најпотребније говоре мештани тих села.

Ауторка Светлана Вукмировић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво