Читај ми!

Остави све и читај-Горан Марковић

„Читај, зато што ништа боље од тога не постоји", каже Горан Марковић, познати редитељ, професор режије и публициста у емисији "Остави све и читај".

И поред тога што је животна драма, борба за опстанак или дигнитет и очување људскости, сјајан уметнички материјал, обичном човеку не преостаје много. Или, како изјављује Горан Марковић, преостаје му побуна као крајње средство да остане човек. Бавећи се питањима савременог српског друштва, етичких и културних модела до којих смо стигли, чувени редитељ каже: „Без обзира да ли у једном друштву преовлађује лаж, хипокризија или нека друга негативна особина, уметност опстаје само захваљујући истини." Наравно, реч је о уметничкој истини. Али ако уметник лаже, онда то не може проћи.

У наставку емисије Горан Марковић говори о слободама и забранама, о ауторитарним друштвима, стваралаштву које ослобађа, али и о својој опседнутости књигама и појединим писцима, као што је Милан Кундера који му је био професор књижевности, Кафка чије је сенке успевао да додирне студирајући у Прагу, или Пол Остер, Харуки Мураками, Џејмс Џојс, Роберт Музил којима се непрестано враћа.

Ауторка и уредница Горица Зарић Јовановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво