Читај ми!

Квадратура круга: Човек испред времена

Четрнаест палата у срцу Београда, у Кнез Михаиловој улици, на Андрићевом и Топличином венцу, припадало је, пре Другог светског рата, породици Милоша Савчића.

Савчићи су имали и шест вила на Дедињу, кварту који је основао и у њему први почео да гради Милош Савчић. Све те виле су им одузете после Другог светског рата, а у једну од њих већ 1945. године уселио се Јосип Броз Тито, а после њега и Слободан Милошевић када је постао председник Србије.

Милош Савчић је био један од пионира индустријализације Србије, власник прве парне стругаре у Београду, оснивач и власник првог бродарско-транспортног предузећа у Београду, покретач и власник неколико рудника у Србији, прве Индустрије лима у Земуну, затим прве, специјалне жичаре за транспорт обловине са Таре до реке Дрине, дугачке 10 километара, сувласник Фабрике вагона у Крушевцу, велики акционар у Фабрици цемента у Беочину и Железари у Смедереву, оснивач и акционар у неколико банака и у првом осигуравајућем друштву у Београду.

Први је, још у претпрошлом веку, применио армиране бетонске носаче у градњи зграда и први почео да пројектује угаоне зграде у Београду, окренуте ка трговима, прометним саобрацајницама и парковима и тим репрезентативним здањима Београду подарио лице европског града.
Ко је био човек који је поседовао толико богатство, био пионир у много чему, ишао испред свога времена и у великој мери задужио Србију, сазнаћете у овом издању Квадратуре круга.

Уредник емисије: Бранко Станковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво