Читај ми!

Моја лепа Србија-Средњевековни градови и утврђења

Као неми подсетници на минула времена, горди дивови који сведоче о моћи и сили старих велможа и владара, средњовековни градови и утврђења, ти тихи сведоци векова, широм Србије чувају приче и легенде о прошлости наших крајева.

Неке од тих прича добро су познате. Друге је покрила патина времена па на тренутке звуче више као митови него стварна историја.

Најстарија здања, грађена од дрвета, заувек су нестала. Камена су одолела зубу векова па и данас стоје изазивајући дивљење путника, пролазника и савремених туриста који им долазе у походе. На територији Србије пронађено је више од 200 локалитета са остацима тврђава и утврђених градова. Око 50 је данас могуће посетити.

Као бисери средњовековне архитектуре и трагови постојања нашег народа на тим просторима, ова утврђења расула су се широм Србије. Оне који крену стазама својих предака, од југа ка северу, од моћних кула на брдима које се уздижу и данас стражаре над околишем, до гордих тврђава крај Дунава од чије лепоте застаје дах, чека дуг пут.

Аутор: Владимир Новаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво